svineknoke med kålrabistappe



Deilig klassisk søndagsmiddag. Blir så ofte man lager mat inspirert av andre verdenshjørner, men er inne i en periode med mer typisk norsk sikringskost. Vi er vant til salte svineknoker, men de røkte har akkurat samme fremgangsmåte.

2 saltede svineknoker
Vann
1 ts pepperkorn
1 ts allehåndefrø
4-5 nellikspikere
1/2 løk



Skyll og tørk knokene. Kok opp vann i en stor gryte (jeg la oppi knokene først for å sjekke riktig mengde). Tilsett krydder og løken i grove skiver. Legg knokene i gryten når vannet koker, og la de trekke ca 3 timer. Skum av underveis om det behøves.



 Serveres med kålrabistappen (se under), et utvalg sennep og kokte poteter.
Kraften spares og brukes til suppe, sammen med rester av kjøtt.

Stappen:
1 kålrot, ca 1200 g
smør
hvetemel
melk
kraft
salt
pepper
muskat



Skrell og del roten i terninger. Kokes møre (kjenn etter med en spiss kniv). 


Mos med en stapper og tilsett smør og mel (evnt jevning om man vil ha det magrere). 
Spe med en øse kraft og litt melk. Kokes 10 minutter. 


Smak til med salt og pepper, og gjerne litt revet muskat.

Kommentarer