kaffebrente mandler (& vanlige)



Brente mandler er noe som må lages flere ganger gjennom adventstid og julen, da det går tomt fort. Det er gøy og kjapt å lage. Har også eksprimentert litt med ymse smakstilsettinger. Her er en variant med smak av kaffe.

200-250 g mandler
200 g sukker (kan også bruke melis)
1/2 dl sterk kaffe (eller vann)
1 ss smør

Jeg vet at mange rister mandlene i ovnen først, men det gidder ikke jeg lenger. De blir like gode uten. Legg klart et bakepapir til å ha de ferdigbrente mandlene på. Pass på at underlaget tåler varme.


Ha mandler, sukker og kaffe (vann) i en stekepanne eller vid gryte (bruker panne med teflonbelegg). La den stå på middels varme (jeg pleier ha det på rundt 6 av 9 på bryteren stort sett under hele prosessen).


Rør litt innimellom (bruk gjerne en trespade), man bør passe på hele tiden å det ikke blir for sterk varme. Først smelter sukkeret og blir gyldent,


så "tørker" det inn og ser ut som sand, for så å smelte igjen og klistre seg rundt mandlene. Her er det viktig å passe på at det ikke brenner seg. 

Når alt har smeltet igjen er det tid for å røre inn smøret og ha det over på et bakepapir. Mandlene er nå utrolig varme, så pass på. Spre dem utover bakepapiret med to gafler med en gang, de stivner fort. Når de er kalde knekkes de fra hverandre og has i tett beholder.

Andre smakstilsetninger å teste ut:
Kakaopulver (tas i når sukkeret skal smelte 2. gang)
Vaniljesukker, som over.
Kajennepepper (pass på, det skal ikke være mye)
Appelsinjuice i stedet for vann, og kanskje kakao i tillegg? (mulig juicen blir litt brent..)
Bare fantasien setter grenser her.

Jeg har kjøpt så billige mandler at det er greit å teste litt forskjellig.

Kommentarer